Вічно жива спадщина: літературний портрет Фрідріха Шиллера

“Честь дорожча від життя”

Ф. Шиллер

Великий німецький письменник Йоган Христоф Фрідріх Шиллер (1759-1805р.) належить до першорядних драматургів світової літератури. Пафос свободи, гуманізм, непохитна віра в силу людського розуму зробили його улюбленим письменником у різних країнах світу.

Розпочавши свою художню і теоретичну діяльність як прихильник «Бурі й натиску», Шиллер виступив із гнівним осудженням феодальних порядків у тогочасній Німеччині. З одинадцяти його драм вісім написані саме на історичну тематику. Головними персонажами своїх історичних драм Шиллер робив визначних історичних діячів – королів, полководців, народних вождів.

1797 р., світ побачили славнозвісні балади Шиллера «Нурець», «Полікратів перстень», «Івікові журавлі», «Рукавичка», «Лицар Тогенбург» та ін. У цих баладах Шиллер намагався на прикладі життя окремої людини показати загальні закони людського життя, виявити сили, що керують долею суспільства, а також визначити гуманістичні ідеали та їх роль у світі.

     Усі численні й різноманітні твори Шиллера – ліричні, драматичні, праці з історії, з естетики – відзначаються чітким ідейним спрямуванням. У них розкриваються величезні духовні можливості людини, її свободолюбивість, гуманність, сила думки і волі, здатність до самозречення й героїзму.

     Детальніше про життєвий і творчий шлях великого німецького письменника можна  дізнатись із матеріалів виставки нашого НВК, що має назву «Вічно жива спадщина: літературний портрет Фрідріха Шиллера», присвяченій 260-й річниці від дня народження німецького поета, драматурга.  Адже поринути у світ філософії, пригод, мудрості та фантастики – це так цікаво, а порушені Шиллером проблеми є актуальними навіть зараз.

    Наша бібліотека дуже пишається пориваннями учнів до знань та пошуку нових глибин. Такі тематичні виставки допомагають розвиватися, пізнавати світ та себе.