Свіча Голокосту не згасне

З метою вшанування пам’яті загиблих жертв Голокосту в Україні,  ознайомлення учнів з трагічними сторінками історії – Голокостом, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших націй, виховання почуття гуманності та формування толерантності у міжнаціональних відносинах 27 січня 2020 року у актовій залі нашого НВК вчителем історії Чумак І.В. разом з учнями 8-Б класу було проведено  урок пам`яті «Свіча Голокосту не згасне».

Хроніка Голокосту – це біль і жах, трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Вивчення документів, спогадів доводить, що територія України стала своєрідним полігоном, де нацистські нелюди опрацьовували методи «остаточного розв`язування слов`янського питання». Трагедія українських євреїв була не просто частиною катастрофи європейського єврейства у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти остаточно забули, що народилися людьми і перетворились у звірів.

Учні 8-9-х класів переглянули відео «Цей день в історії Освенцім (Аушвіц)», презентацію «Пам`ятники світу, присвячені жертвам Голокосту», уривки з документального фільму, послухали вірші та розповідь про страшну трагедію ХХ століття. На знак вшанування світлої пам`яті тих, хто став жертвами Голокосту, увійшовши у безсмертя, схилили голови та вшанували хвилиною мовчання.

Хай навічно збережеться пам`ять про страждання і катування мільйонів вбитих дітей, жінок, старих. Хай світла пам`ять замучених буде грізною пересторогою добра, хай попіл спалених стукає в серця живих та закликає до братерства людей і народів.

Молодь повинна знати, пам`ятати ці страшні сторінки історії людства нашої історії. Ми маємо зробити все, щоб катастрофа не була забута, адже віра, історія, лихоліття, відродження ідуть поруч і створюють єдину картину життя. Мир і злагода – це головне, що нам потрібно сьогодні. Пам`ятаючи про трагедію минулого, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу.

Свіча Голокосту не згасне