Як допомогти дитині адаптуватися після перерви в навчанні

Двотижневі незаплановані “канікули” додали нових переживань учням. Адже адаптація школяра до школи та навчання після канікул – це зовсім не його власна примха, а важливий психологічний факт, який потрібно прийняти батькам. Прийняти і постаратися зробити процес адаптації якомога швидшим і безболісним для улюбленого чада. Тож і після карантину варто пригадати, що робити, щоб зменшити навантаження на учня, як психологічне, так і фізичне.

Для цього психологи радять дотримуватися такої моделі поведінки з дитиною:


1. Нагадайте дитині, що збирати сумку в школу необхідно з вечора. У цьому випадку вранці їй буде набагато легше прийти до школи без запізнень і нервування.

2. Щиро виявляйте цікавість до однокласників дитини – тим, як вони спілкуються, чим вони займалися вдома, що про них думає ваш син або дочка.

3. Дозвольте дитині трохи пограти і розслабитися після школи, не варто відразу ж змушувати її сідати за домашнє завдання.

4. Навіть якщо ваша дитина завжди робила домашні завдання сама, проконтролюйте її в перший період. Для цього не потрібно сидіти поруч або стояти “над душею”: досить поцікавитися домашнім завданням, а після його перевірити.

5. Стимулюйте і заохочуйте дитину. Маленькі подарунки, походи в гості або в дитячі розважальні центри повинні допомогти їй впоратися з навчанням.

6. Обмежте час, який ваша дитина проводить перед телевізором і комп’ютером. Відпочинок закінчився, а ці “блага цивілізації” можуть віднімати у школяра багато енергії і приносити мало користі.

7. Пам’ятайте про важливість сну. Підлітки повинні спати не менше 8-9 годин на добу, а молодші школярі – 10-11 годин. Недосип позначиться на успішності, а головне – на здоров’ї дитини.

8. Підтримуйте контакт з учителем. Буває, що негатив дитини по відношенню до школи пов’язаний не з успішністю, а з її взаємодіями в колективі – з вчителями чи однолітками. Спільно з педагогом буде легше його розпізнати і допомогти дитині впоратися з проблемою.

9. Також не слід забувати про правильне харчування. У перший місяць після каніул школяр витрачає багато енергії, відсутність якої може призвести до зниження імунітету. Сніданок повинен бути обов’язковим, як і свіжі фрукти в щоденному раціоні.

10. Ще один важливий пункт – разом з дитиною складіть розпорядок дня і розподіліть час для навчання, відпочинку та інших занять, якому потрібно намагатися слідувати.

У статті використано матеріали http://lady.tochka.net/ua/28046-kak-pomoch-rebenku-adaptirovatsya-posle-kanikul/