«Запалюємо пам’яті свічу»

Вшанування пам’яті безневинно померлих українців

у 1932-1933 роках «Запалюємо пам’яті свічу»

Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок там вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був Голодомор 1932-1933 років.

З метою вшанування пам’ятної для українського народу дати, в школі було проведено виставку стіннівок та тематичні виховні години, оформлено виставку літератури у шкільній бібліотеці «Терновий вінець».

Учні переглянули презентацію «Геноцид українського народу»,відео-спогади очевидців голодоморів, архівні матеріали того часу, які тривалий період не оприлюднювались.

На першому уроці І та ІІ зміни учні та вчителі вшанували пам’ять загиблих від голоду хвилиною мовчання та запалили свічку пам’яті. Серця  їх не залишились байдужими.

Історія має властивість повторюватися. Тому уникнути в майбутньому таких трагедій – наше завдання. Ми зможемо не допустити жахливих повторень тільки тоді, коли усвідомимо, що було з нами. Не може бути справедливості та щастя на муках і смерті.

Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1933 року все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після тих страшних років. Вона завжди буде об’єднувати всіх живих одним спогадом, однією печаллю, однією надією. Адже й нині живе у пам’яті народу прокляття тим, хто збиткувався над його долею і жит­тям.

Вшанування пам'яті безневинно померлих українців