Міжнародний день рідної мови

Це – матері мова. Я звуки твої Люблю, наче очі дитини… 

О мова вкраїнська!… Хто любить її, Той любить мою Україну.

Володимир Сосюра

У цьому році Міжнародний день рідної мови відзначали у Національному літературному музеї України, який гостинно відчинив свої двері вчителям-філологам, науковцям, відомим мовознавцям. Зокрема, відзначився цей захід тим, що на огляд громадськості була представлена лекція «Українська мова: міфи, реальність, перспектива», автором якої був Гриценко Павло Юхимович – український мовознавець-діалектолог, лінгвогеограф, доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу діалектології, директор Інституту української мови НАН України.

В ході заходу говорилося про те, що українська мова – це давня мова і це доведено світовою славістичною спільнотою, це автохтонна мова українського народу.

Мовознавець наводить приклад – у десятках літописних свідчень є згадки про те, що при княжих дворах були скрипторії  і це говорить про те, що нашим предкам було притаманне мислення великими категоріями, вони піклувалися про духовні надбання та мали далекоглядну ідею державотворення. Пан Гриценко наголошує, що ми, українці, маємо пишатися тим, що саме на нашій землі творилася ця велика культура. Науковець також розвінчав міф про те, що «на сході України немає українців». Він нагадав, що існують документальні підтвердження того ким, коли та за яких умов заселявся схід, російське населення ніколи не було домінуючим на цих територіях, про що  свідчать переписи населення починаючи з 17 ст., а також згадав унікальний документ 1871 року – карту поширення української мови, яка демонструє, що україномовне населення насправді займало значно ширшу територію, ніж сучасна Україна. Незважаючи на вікові заборони і гоніння української мови та на те, що протягом тривалого часу в Україні створювалася основа для російськомовності, вже виформувалося нове україновомовне покоління і Павло Юхимович бачить позитивні зміни у розвитку та утвердженні української мови.

Гриценко свято рідної мови