Мова моя рідна – мова українська!

Найбільший і найдорожчий скарб у кожного народу – це його мова, ота багата криниця, у яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почуття.
9 листопада – День української писемності та мови. Кожна освічена, культурна людина повинна досконало знати свою історію, витоки писемності народу.

Напередодні свята  бібліотекарі нашої школи провели усний журнал «Мова моя рідна – мова українська» для учнів 3-4 класів. Учні 4-А класу виразно декламували вірші українських поетів про рідну мову,  адже вона красива, багата, мелодійна і щира, як душа  нашого народу.

А юні мовознавці 6-Г класу для учнів старшої школи підготували розповідь про історію розвитку української мови та писемності з давніх часів, розкрили її роль серед східнослов’янських мов. Розповіли, що першодрукарем в Україні був Іван Федоров і першою друкованою українською книгою був його «Апостол», перший слов’янський алфавіт створили брати Кирило і Мефодій. Також учні дізналися про преподобного Нестора Літописця, який написав найдавніший літописний твір – «Повість минулих літ». Розповідали дітям і про безсмертну «Енеїду» І.Котляревського, і, звичайно,  про найвидатнішу пам’ятку  літератури Давньої Русі – «Слово о полку Ігоревім».

Учні різних вікових категорій були несказанно вражені почутим, адже знати власну історію, культуру, традиції неабияк важливо! Як добре, що саме у нашій школі дітям можуть подарувати цю чарівну можливість.

Не можна не сказати, що головна мета наших заходів – ознайомити учнів з історією України, виховувати почуття глибокої любові до української мови та літератури.

Субачева Н.В., завідувач бібліотекою

Мова моя рідна – мова українська!